Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности   (ЕПОРД)  се създава, съгласно измененията и допълненията на Наредба № 13 от 2016 г. за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности (обн. в Държавен вестник, бр. 101 от 27 ноември на 2020 г.).

Единствено чрез Електронната платформа (ЕПОРД) пчеларите ще бъдат информирани за всички растителнозащитни пръскания в страната. Платформата се поддържа от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и има за цел да уведомява пчеларите за предстоящи третирания. Достъпът до ЕПОРД е след извършена регистрация на потребителя с валиден адрес за електронна поща. Регистрацията и достъпът до ЕПОРД са безплатни за нейните потребители.

Промените в Наредбата, касаят:

- механизма за уведомяване от страна на пчеларите при подмор или признаци за отравяне на пчели;

- начина на подаване на жалби от страна на пчеларите, която ще се подава до директора на ОД „Земеделие“ незабавно по телефона и не по-късно от първия ден след констатираната смъртност;

- начина на взимане на проби от пчели и растителност също е променен.

Предвидено е, пробите да се взимат от членове на комисията, която се сформира при постъпил сигнал за подмор. При наличие на остатъци от пестициди в проби от пчели, анализите на растителните проби ще се извършват за сметка на БАБХ.

С цел повишаване ефективността на официалния контрол ще се приемат сигнали за извършване на проверки от мобилни инспектори и служители от ОДБХ, които ще бъдат на разположение за периода от 15 март до 31 май, в празнични и почивни дни, за времето от 8:00 до 18:00 часа.

Електронната платформа (ЕПОРД) съдържа географска информация за актуалните граници на слой "Физически блокове" от Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП), планираните и извършените растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности и въведени местоположения на животновъдните обекти (пчелини). Лицата, които извършват/възлагат растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности с наземна и авиационна техника, и собствениците на животновъдни обекти (пчелини), регистрирани съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност, се регистрират самостоятелно в ЕПОРД чрез валиден адрес за електронна поща и персонален код.

Регистрираните в ЕПОРД собственици на животновъдни обекти (пчелини), включително практикуващите подвижно пчеларство, следва да въведат в платформата информация за местонахождението на всеки пчелин и да я актуализират своевременно.

Пчеларите са длъжни сами да въведат GPS координатите на пчелина в електронната платформа, което ще става с помощта на геолокация през телефона и въвеждане на данните в системата.

Оповестяването се извършва автоматично от ЕПОРД, като на всеки регистриран собственик на пчелин, чиито пчелини попадат в 3-километрова зона около блок с планирана дейност, се изпраща електронно писмо и/или SMS.

В случай,че има третирания в периода до 28 февруари 2021 г. уведомяването ще се извършва по досегашния ред – лично, чрез кмета на населеното място, който обявява и разпространява информацията чрез местните средства за масово осведомяване и чрез новата електронна платформа.

Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) работи активно за информиране на земеделските стопани за актуални промени в законодателството в областта на земеделието. Експертите от Териториалните областни офиси на НССЗ са на разположение за въпроси, относно регистрацията в Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности (ЕПОРД) и други допълнителни въпроси.