Онлайн семинарът за Системата за съвети в земеделието беше организиран от Съвместният изследователски център (JRC) на ЕК , в сътрудничество с ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ (DG AGRI) на ЕК. Той замести планирания за 17 и 18 март семинар, който щеше да се проведе присъствено в Будапеща, но беше отменен заради избухването на пандемията с Covid-19.

Онлайн събитието имаше за цел да се осъществи свободна и конструктивна дискусия и обмен на информация относно функционирането на системите за съвети в земеделието (ССЗ) в държавите-членки от 2007 г. до момента, с оглед бъдещото й функциониране и създаването на условията за успешното й развитие през новия програмен период след 2020 г.

В началото на уебинара представителина ЕК подчертаха важната роля, която Системата за съвети в земеделието ще играе при прилагането на новата Обща селскостопанска политика след 2020 г. Представители на Комисията също така запознаха участниците с някои обобщени данни от прилагането на системата в държавите-членки. В повечето случаи процентът на обхванати от системата фермери не е голям поради различни причини – от чисто административни до социални, изграждане на доверие и капацитет за съветническо обслужване на фермерите. Очаква се през новия програмен период да се съберат в една обща база данни информация за съветническите организации от цяла Европа и да се подобри тяхното взаимодействие, за да се постигнат по-добри резултати относно намаляването употребата на пестициди в растениевъдството, справяне с последствията от изменението в климата и от кризи възникнали в резултат от неблагоприятни климатични и други събития, както и за подпомагане навлизането на иновативни практики и технологии в земеделието, които да подпомогнат дейността на фермерите от цяла Европа.

Наложи се общо мнение между участниците, че ситуацията в отделните държави - членки е различна и в повечето случаи няма как еднакви мерки да постигнат положителен ефект във всяка една от тях, а са необходими и специфични мерки. Ето защо следобедната сесия продължи с представяне на информация и отговори от  представители от държавите - членки на различни предварително формулирани от организаторите въпроси относно добри практики  и предложения за оптимизиране на качеството и съдържанието на консултациите, които получават земеделските стопани.

По време на следобедната сесия д-р Димитър Ванев, главен директор на Главна дирекция „Съвети в земеделието и аналитична лаборатория“ в Национална служба за съвети в земеделието, сподели българския опит относно приложимите от експертите на НССЗ форми и методи за достигане до фермерите. Д-р Ванев информира участниците в уебинара, че чрез предоставянето от НССЗ на съветнически услуги на земеделските стопани се изпълняват задълженията на България за наличието на функционираща и достъпна система за консултации в земеделието, в съответствие с чл. 12 – чл. 15 на Регламента на Съвета № 1306/2013. Също така той обърни внимание, че въпреки ограничения експертен състав на НССЗ, се полагат необходимите усилия за достигане до все повече фермери и отговаряне на конкретните им нужди, дори и в условията на социална дистанция и ограничения поради пандемията с COVID-19. Д-р Ванев представи и добрия опит от страна на НССЗ при търсене на нови начини за по-добро отговаряне на потребностите от консултации на фермерите в т.ч. чрез функционирането на неформалните консултативни съвети и фермерски кръгове към областните офиси на НССЗ. Като добър пример за адаптиране на съветническите организации към променящите се условия д-р Ванев даде с периодично организираните от НССЗ онлайн информационно-обучителни събития и възможността фермерите да ги гледат и на YouTube канала на Службата.