ДФ „Земеделие“ обръща внимание на земеделските стопани, които отглеждат трайни насаждения и маслодайни рози, че приемът на заявления за  пръсканията, които се извършват през есента в периода на масов листопад, е започнал на 12 октомври 2020 г. и ще продължи до 30 октомври 2020 г. С прилагането на тази схема се цели да бъдат максимално ограничени загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните насаждения.

 

 

Финансовата подкрепа е в размер до 100 лева на хектар с ДДС и се предоставя за компенсиране до 100% от  разходите на земеделските производители за закупуване на  продукти за растителна защита и на продукти за ускоряване на процесите на гниене на листата, които се използват за контрол на вредители при трайни насаждения (семкови и костилкови овощни видове, ягоди, малини и маслодайна роза). Тези продукти трябва да са допустими/разрешени за употреба за съответната култура, съгласно „Национална програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период“.  Третиранията с продуктите трябва да се приложи през есента в периода на масов листопад.

Срокът за отчитане на дейностите е до 13 ноември 2020 г.

Срокът за изплащане на средствата е до 11 декември 2020 г.

Средствата ще бъдат изплатени само за продукти за растителна защита - закупени от лица, които са търговци по смисъла на  чл. 1 на Търговският закон; притежават удостоверение за търговия с продукти за растителна защита, на основание чл. 91, ал.1 от Закона за защита на растенията и са вписани в публичния регистър на БАБХ за разрешените за употреба продукти за растителна защита, на основание чл.6, ал.1 от Закона за защита на растенията.

Продуктите за ускоряване процесите на гниене на листата, могат да са закупени и от лица, които са търговци по смисъла на Търговският закон.

С актуалните (28 януари 2020 г.) указания за прилагане на схемата на държавна помощ  „Помощ за компенсиране на разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Национална програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период“, може да се запознаете от  страницата на ДФ „Земеделие“ - тук.

НССЗ предоставя информация и консултации за изискванията по схемата на всички желаещи земеделски стопани, като те могат да я получат безплатно на място или по телефона от всеки един областен офис на НССЗ. Контактите на офисите може да намерите тук.