Световният ден на почвата се отбелязва от 2014 г. по инициатива на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) и Международния съюз по почвознание. Денят е одобрен с резолюция A/RES/68/232 на Общото събрание на ООН от 20 декември 2013 г., за да се подчертае значението на почвата като важен компонент на природната система и жизненоважен елемент за благосъстоянието на хората. 

 

За 2020 г. мотото на събитието е „Поддържайте почвата жива, защитете биоразнообразието на почвата“.

Опазването на почвата е от основно значение за устойчивото й управление, което индиректно осигурява чиста вода, сигурни земеделски добиви, запазва биоразнообразие, рециклира хранителни вещества и регулира климата. В настоящия момент се счита, че деградацията на почвата е едно от най-големите предизвикателства за устойчивото й управление. Следователно доброто управление на почвените ресурси е от съществено значение, но изисква задълбочени познания за процесите и взаимоотношенията в почвата.

Допълнителна информация и интересни материали и информация в областта на почвите изготвени / представени от Звеното за услуги на ЕПИ-АГРИ може да прочете тук.