На 18 август 2020 г., Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) отвори процедура BG06RDNP001-5.002 за подаване на проектни предложения по подмярка 5.2 „Инвестиции за възстановяване на потенциала на земеделските земи и на селскостопанския производствен потенциал, нарушени от природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“ от мярка 5 „Възстановяване на селскостопански производствен потенциал, претърпял щети в резултат на природни бедствия, и въвеждане на подходящи превантивни мерки“ по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.  (ПРСР).

Подмярката е насочена към подпомагане на сектор „Животновъдство“, във връзка с установените в страната през последните години огнища на силно заразни болести по животни. Целта на подпомагането е възстановяването от претърпени щети от остро заразни заболявания по свинете, дребните преживни животни /овце и кози/ и птиците.

Общият размер на финансовата помощ по процедурата е над 15,6 млн. лв.

По подмярката се подпомага закупуването на свине, птици, овце и кози за възстановяване на унищожени поради усложнена епизоотична обстановка  животни от същия вид. Закупуваните животни заедно с наличните животни към датата на кандидатстване не трябва да надхвърлят броя на животните налични в животновъдния обект към момента на тяхното унищожаването.

Допустими за подпомагане са кандидати, в чиито животновъден обект/и е извършено унищожаване на животни поради усложнена епизоотична обстановка и са установени заразни болести, след 1 януари 2018 година!

Други важни условия за кандидатите са следните:

► да са регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани (ДВ, бр. 10 от 1999 г.) преди 1 януари 2018 г.
► да имат минимален икономически размер на стопанството към датата на подаване на проектното предложение, измерен в стандартен производствен обем (СПО), не по-малко от 8 000 евро;

► да са собственици или ползватели на животновъдни обекти, в които се отглеждат свине, птици, овце и кози и които са регистрирани по реда на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД), преди 1 януари 2018 г. и отговарят на ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти;

► да са собственици/ползватели на животновъдни обекти засегнати от силно заразна болест и това е довело до унищожаване на животни, с което е установено най-малко 30% намаляване на СПО на цялото стопанство към момента на възникване на събитието.

Максималният размер на финансовата помощ за един проект е близо 2 млн. лева, като няма изискване за минимален размер.

Крайният срок за подаване на проектни предложения по подмярката е 17:30 часа на 20 октомври 2020 г.

С условията за кандидатстване по процедурата може да се запознаете от Интернет страницата на ИСУН 2020. През ИСУН ще се подават и проектните предложения.

НССЗ предоставя безплатни консултации на земеделските стопани, относно възможностите за подпомагане и условията за допустимост по различните мерки от ПРСР 2014-2020 г. в т.ч. и по отношение на изискванията и условията за кандидатстване по подмярка 5.2. Експертите на НССЗ имат готовност  да разяснят и начина на електронното подаване на проектните предложения чрез ИСУН 2020.

Експертите на Службата също така предоставят съвети за начините на планиране на най-успешните финансови вложения, които могат да направят земеделските стопани с цел повишаване на биосигурността и устойчивостта на стопанството.