На 4 юни 2020 г. по инициатива на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) и проявен интерес от земеделски стопани бе проведен дистанционен информационно-обучителен семинар на тема: „Отглеждане на сорго, суданка и техните хибриди в отговор на климатичните промени. Разпространение, значение и технология на отглеждане”. В обучението се регистрираха 65 участника, от които 27 земеделски стопани, съветници, научни работници и други заинтересовани от темата лица.

При провеждане на дистанционното обучение бяха използвани съвременни информационни и комуникационни технологии  и подходяща онлайн платформа.

Лектор на семинара беше доц. д-р Калин Сланев от Земеделски институт - Шумен към Селскостопанска академия. Доц. Сланев работи от години по проблемите на селекцията и семепроизводството на културни растения и по-специално на сорго, суданка и соргосуданкови хибриди.

Обучението включваше два модула:
• Сорго и суданка – значение, разпространение и използване в животновъдството (в говедовъдството, свиневъдството и птицевъдството)
• Агротехника при отглеждането на сорго за зърно и суданка за зелена маса.

Лекторът обърна внимание, че основният начин за увеличаване на печалбата в животновъдството е да се намалят производствените разходи, без да намалява производителността на животните. Тъй като 70% от разходите се падат на фуражите, замяната на скъпите компоненти в комбинираните фуражи с по-евтини е  най-добрият метод за намаляване на разходите за фуражи. Такъв фураж е именно соргото. Неговото включване в комбинираните смески значително може да намали разходите за фураж.

Фуражното сорго има предимството с многократно прибиране да бъде използвано под различни форми: хранене със зелен фураж, съхранение чрез мокра преработка (балиране и силаж) или по сух способ (сено). Соргото е добре да намери по-широко приложение в земеделието на страната и да се използват предимствата му, както при производството на зърно, така и за получаване на висококачествен фураж.

Видео  запис на изнесената по темата презентация може да видите в нашия Youtube канал.

Във втората част на семинара бяха представени консултантските услуги на НССЗ по подмярка 2.1.2., по която напълно безплатно се предоставят на малките земеделски стопанства шест основни консултантски пакета (КП), допринасящи както за икономическо развитие и укрепване на малките земеделски стопанства чрез модернизация и технологично обновление като устойчиви и жизнеспособни единици, така и за подобряване на опазването на околната среда и борба с климатичните промени.

Национална служба за съвети в земеделието  е единствената на този етап съветническа организация определена в Наредба № 7 от 5 май 2016 г. за прилагане на подмярка 2.1.2. „Консултантски услуги за малки земеделски стопанства“ по мярка 2 „Консултантски услуги, услуги по управление на стопанството и услуги по заместване в стопанството“ от ПРСР 2014-2020 г. и одобрена от ЕК да предоставя консултантските услуги на малките земеделски стопанства. Заявление за получаване на консултантски пакет от фермер с малко земеделско стопанство (регистриран земеделски стопанин и стопанството между 2000 евро и 7999 евро СПО) може да изтеглите от тук или да получите във всеки териториален областен офис на НССЗ.