На 8 май 2020 г., Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) отвори процедура BG06RDNP001-5.001 за подаване на проектни предложения по подмярка 5.1 „Подкрепа за инвестиции в превантивни мерки, насочени към ограничаване на последствията от вероятни природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“ от мярка 5 „Възстановяване на селскостопански производствен потенциал, претърпял щети в резултат на природни бедствия, и въвеждане на подходящи превантивни мерки“ по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.  (ПРСР).

Подпомагането по подмярката е насочено към превенция и ограничаване на възможностите за разпространението на епизоотии и масови заразни болести по селскостопанските животните, както и превенция от опасни метеорологични явления - градушки.

Основни цели на процедура BG06RDNP001-5.001:

С настоящата процедура се цели да се намали риска и/или ограничат последствията от заразни болести по животните, като по този начин селскостопанското производство ще бъде защитено  от въздействието на природни бедствия, ще ограничат възможността за разширяване на АЧС и други заразни болести, наблюдавани при птици и дребни преживни животни. Реализираните специфични инвестиции от страна на Изпълнителна агенция борба с градушките ще позволят да се оптимизира работата на противоградовата защита в страната; да бъде осъществявано наблюдение и ранно предупреждение за опасни неблагоприятни метеорологични явления. По този начин ще бъде осигурена възможност за навременно реагиране с цел предотвратяване на щети по селскостопанските насаждения, водещи до значителни, негативни икономически последици.

Бюджет:

Общият бюджет по подмярката е в размер на 45 905 931 лв. Процедурата предвижда гарантиран бюджет за  кандидати, които са публични субекти в размер 9 387 840 лв.

По процедурата се подпомагат дейности на земеделски стопани в животновъдни обекти, в които се отглеждат свине, птици или дребни преживни животни Дейности насочени към: закупуване или изграждане на  инсталации и оборудване за дезинфекция и  такива за изграждане на огради и преградни съоръжения в рамките на стопанствата; безопасно съхранение на фуражи и на странични животински продукти и дейности с  инвестиции в санитарната инфраструктура.

Кой може да кандидатства по подмярка 5.1?

В зависимост от вида на инвестициите за безвъзмездна финансова помощ по процедурата могат да кандидатстват както земеделски стопани, така и публични организации, сред които Българската агенция по безопасност на храните, Изпълнителната Агенция „Борба с градушките” и Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт „Проф. д-р Г. Павлов“.

Начин на подаване на проектните предложения:

Кандидатите подават проектните си предложения чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България ИСУН 2020 .

Краен срок за подаване на проектни предложения - 10 юли 2020 г.

С насоките за кандидатстване по процедурата – условията за  и критериите  допустимост на кандидатите, може да се запознаете от Интернет страницата на ИСУН 2020.

Подробности относно общите условия на приема по подмярка 5.1, може да видите на интернет страниците на МЗХГ и Държавен фонд "Земеделие".

Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) предоставя безплатни консултации на земеделските стопани, относно възможностите за подпомагане и условията за допустимост по различните мерки от ПРСР 2014-2020 г. в т.ч. и по отношение на изискванията и условията за кандидатстване по подмярка 5.1.

Експертите на НССЗ също така информират фермерите, относно мерките за управление на риска в земеделското стопанството, свързан с неблагоприятни климатични явления, болести по растенията и животните, вкл. идентифициране на възможните основни рискове за стопанството.  Консултациите обхващат и приложими за конкретното стопанство мерки и действия, ограничаващи рисковете за селскостопанското имущество, диверсификация на отглежданите  видове/сортове култури и видове/породи животни в стопанството Консултациите включват и мерки относно адаптирането на селскостопанската дейност към климатичните изменения, както и информация за начините за предприемане на практически агрономични мерки за повишаване устойчивостта на стопанствата към наводнения и засушавания, като напр. различни агротехнически и агромелиоративни мероприятия за отводняване на почвите; използване на сухоустойчиви видове и сортове растения, мулчиране, затревени буферни ивици и др.

Експертите на Службата дават съвети за начините на планиране на най-успешните финансови вложения, които могат да направят земеделските стопани с цел повишаване устойчивостта на стопанството към климатични изменения. 

Освен предоставяните от експертите на НССЗ консултациите свързани с възможностите за подпомагане по подмярка 5.1 на животновъдните стопанства за инвестиции в подобряване на биосигурността, НССЗ предоставя такива консултации и на малки животновъдни стопанства по подмярка 6.3 в т.ч. като изготвя безплатно проектните им предложения на тези малки стопанства по подмярка 6.3.

В тази връзка НССЗ напомня,  че крайният срок за кандидатстване в ИСУН по процедура чрез подбор № BG06RDNP001-6.008  за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на проектни предложения по подмярка 6.3 "Стартова помощ за развитие на малки стопанства" от ПРСР 2014-2020г., , изтича в петък, 15 май 2020 г. По тази процедура са допустими малки земеделски стопанства в сектор „Животновъдство“, отглеждащи овце, кози, свине и птици.