След проведената виртуална среща на представители на съветнически организации от цяла Европа, вкл. и представители от региона и членове на  Мрежата на съветническите организации от Югоизточна Европа (SEASN) и Глобалният форум на съветническите служби в областта на селските райони (Global Forum for rural advisory services – GFRAS) беше изготвена обща позиция за подкрепа на масовото използване и за премахване на институционални бариери пред употребата на дигитални приложения и он-лайн инструменти за комуникация със земеделските стопани от страна на  съветническите служби в земеделието, особено полезни в условията на пандемия с COVID - 19. Текстът на позицията може да видите тук (превод на български език) и тук (оригинал на английски език).

Президентите на Европейски форум на съветническите служби в областта на селските райони (EUFRAS), Мрежата на съветническите организации от Югоизточна Европа (SEASN) и Международна академия на консултантите в областта на селските райони (IALB) подписаха позицията, с цел да обърнат внимание на отговорните институции в различните държави членки и основно в тези, в които все още съществуват пречки, да предприемат необходимите действия за премахването им.

В България няма законови пречки за прилагане на дигитални инструменти.

НССЗ има капацитет и опит в прилагането на различни инструменти за предоставяне на консултации и обучения на фермери, в т.ч. и на разнообразни дигитални инструменти. НССЗ планира още в по-голяма степен да засили тяхната употреба в т.ч. чрез провеждане на онлайн информационни срещи, семинари, демонстрации и други обучения на фермерите, които ще бъдат обявявани на електронната страница на Службата и ще бъдат достъпни за всички желаещи.

НССЗ продължава активно да участва в проекти по Програма Хоризонт 2020, в които дигиталните инструменти заемат важно място за разпространение на информация и знания. Това са  създадените „виртуалните“ демонстрационни ферми по проект PLAID („Взаимно обучение: Достъп до иновации чрез демонстрации“), предстоящите онлайн демонстрационни събития по проект NEFERTITI („Свързани в мрежи европейски ферми за стимулиране на взаимното обогатяване на знанията и използването на иновации чрез демонстрации“) и дейностите по проект i2Connect, свързани с предоставяне на възможност на консултантите и техните организации за включване и подкрепа на фермерите и собствениците и ползватели на гори в интерактивни иновативни процеси, в т.ч. в областта на дигитализацията.

Повече информация по тези проекти може да намерите тук.