От 4 май 2020 г. Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) обяви прием на заявления за предоставяне на финансова помощ по мярка „Застраховане на реколтата“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (НППЛВС) 2019 - 2023 г. с цел подпомагане на производителите на винено грозде.

Важно условие е кандидатите  за подпомагане да бъдат вписани, като гроздепроизводители в лозарския регистър на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ). Също така преди подаването на документи в ДФ „Земеделие“ производителите трябва вече да са застраховали реколтата си в избрана от тях застрахователна компания. Мярката се отнася за физически или юридически лица или от групи или организации на физически или юридически лица, които стопанисват площи, засадени с лозя с винени сортове грозде.

Лозарския регистър на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) може да видите тук.

Приемът на заявления ще продължи до 30 юни 2020 г.

По мярката ще се подпомага застраховането на реколтата от лозя с винени сортове грозде. Допустими за финансиране са застрахователни рискове като неблагоприятни приятни климатични условия (слана, буря, градушка, заледяване, силен и проливен дъжд и тежка суша), природни бедствия, както и загуби, причинени от животни, болести по растенията или нашествия от вредители.

Финансовата помощ, която кандидатите могат да получат, представлява процент от застрахователната премия, в зависимост от вида застраховка, която са сключили.

Повече информация и подробности относно общите условия на приема по мярка „Застраховане на реколтата“ и образци на документите за предоставяне на финансова помощ по мярката, може да видите на интернет страниците на МЗХГ и ДФ "Земеделие".

НССЗ ежедневно предоставя съвети и консултации в областта на растениевъдството включително касаещи технологии за отглеждане на лозови насаждения, регистрацията в ИАЛВ и издаване на различни документи.

Експертите на НССЗ безплатно консултират земеделските стопани отглеждащи лозя с винени сортове грозде относно актуалните изисквания на нормативните уредба и изпълнението на Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (НППЛВС).

През 2019 г. предоставените от НССЗ консултациите по всички посочени по-горе тематики  са над 5 370 бр., а броят на консултираните земеделски стопани е над 3 710.