Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) обяви стартирането на прием по подмярка 13.3 "Компенсационни плащания за други райони, засегнати от специфични ограничения" (НР3) от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Кой може да кандидатства за подпомагане?

Физически лица, еднолични търговци и юридически лица, които са активни земеделски стопани по смисъла на чл. 38б от Закона за подпомагане на земеделските производители с площи, регистрирани в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК).

Как ще се предоставя финансовата помощ?

Под формата на ежегодни компенсационни плащания за хектар допустима площ на земеделски стопани, които извършват земеделска дейност в землища, попадащи в обхвата на районите с други специфични ограничения, определени със заповед на министъра на земеделието, храните и горите и в съответствие с Регламент на Европейския парламент и на Съвета.

За кои землища се отнасят компенсационните плащания?

Землищата, които попадат в обхвата на районите с други специфични ограничения може да видите тук. Общият им брой е 60. Освен това 57 бр. от отпадналите землища от райони тип НР 2 ("Райони с ограничения, различни от планинските") след извършеното предефиниране, могат да бъдат заявени и да получат подпомагане по подмярка 13.3 (НР3), съгласно регламента и изпратената седма нотификация на ПРСР 2014-2020 г. към Европейската комисия.

Подаването на заявленията е съгласно Наредба № 6 от 24.02.2015г. за прилагане на мярка 13 "Плащания за райони с природни или други специфични ограничения" от ПРСР 2014–2020 г. Наредбата може да видите тук.

Приемът на заявления ще бъде в рамките на Кампанията по директни плащания.

В допълнение може да се запознаете с Наръчника за кандидатстване - Директни плащания – кампания 2020 г.“ от тук.

Подробности относно общите условия на приема по подмярка 13.3 "Компенсационни плащания за други райони, засегнати от специфични ограничения" от ПРСР 2014-2020 г., може да видите на интернет страниците на МЗХГ  и на Държавен фонд "Земеделие" .

НССЗ предоставя безплатни консултации на земеделските стопани по Схемите за директни плащания и различните мерки. Експертите на Службата информират фермерите за различните видове плащания, касаещи районите с природни или други специфични ограничения; за видовете компенсаторни плащания - в планински райони, в районите засегнати от значителни природни ограничения или такива, които са засегнати от специфични ограничения. Експертите на НССЗ информират и за подходящи технологични решения и добри практики по отношение организация на стопанството съобразно ползването на земи от тези райони. 

През 2019 г. предоставените от НССЗ консултациите по всички посочени по-горе тематики са над 490 бр., а броят на консултираните земеделски стопани е над 460.