Министерството на земеделието и храните публикува Наръчник за директни плащания за Кампания 2024 г., по който земеделските стопани да се ръководят при подготвянето си на заявленията за подпомагане по интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони (СПРЗСР) 2023-2027 г., насочени за подпомагане на площ и за животни и по-специално:

  • Интервенции за подпомагане на земеделски стопани, базирани на площ;
  • Схеми за климата, околната среда и хуманното отношение към животните (Еко схеми);
  • Интервенции за подпомагане на земеделски стопани за селскостопански животни;
  • Интервенции за подпомагане на земеделски стопани за плодови насаждения,
  • Обвързано с производството подпомагане на доходите за протеинови култури;
  • Специално плащане за култура – памук;
  • Преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството

Наръчникът е изготвен на основата на одобреното на 31.05.2024 г. първо  изменение на СПРЗСР 2023-2027 г. и на последните изменения в Закона за подпомагане на земеделските производители, Наредба № 3 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите под формата на директни плащания, включени в стратегическия план, за проверките, намаления на плащанията и реда за налагане на административни санкции и Наредба № 4 от 2023 г. за условията и реда за подаване на заявления за подпомагане по интервенции за подпомагане на площ и за животни.

Първото изменение на Стратегическия план, одобрено от Европейската комисия с цел облекчаване на административната тежест и по-добро насочване на подкрепата към земеделските стопани, промени част от условията по интервенциите.

Нуждата от време за земеделските стопани да се запознаят с тях наложи удължаване на срока за подаване на заявления по Кампания 2024 - до 30 юни 2024 г.

Наръчникът може да изтеглете директно от тук или от страницата на СПРЗСР 2023-2027 г.  от тук.

Допълнителна информация за изисквания за подпомагане  по интервенциите от СПРЗСР 2023-2027 г. може да получите от и от териториалните областни офиси и мобилните общински офиси на НССЗ.