В периода 27-28 април се проведе кръстосаното посещение по проект NEFERTITI, организирано от Мрежа 07 "Подобрена ефективност при използване на хранителни вещества в градинарството"и Мрежа 08 "Ефективно използване на водата в градинарството".

На срещата участваха над 25 членове на мрежите от Полша, Нидерландия, Испания, Португалия, Германия и България - представители на съветнически организации, фермери и изследователи.

Град Алмерия и околностите са в центъра на една от най-важните селскостопански зони в цяла Европа. Огромни площи са заети от оранжерии, които произвеждат десетки хиляди тонове плодове и зеленчуци, като над 80% от продукцията се изнася в Европа. Моделът на развитие на оранжериите на Алмерия е пример за учени от целия свят, които се виждат на сателитното изображение.

Уводната сесия беше организирана в гр. Алмерия, Испания. Представители на проектния екип NEFERTITI от Университета в Алмерия  представиха въведение в предстоящото кръстосано работно посещение и по-специално представяне и обсъждане на  организационните и методологичните аспекти. Проведе се обсъждане на функционирането на Системата за знания и иновации в селското стопанство (СЗИСС/AKIS)  по отношение на оранжерийното производство.

Направено бе представяне на оранжерийното зеленчукопроизводство в Югоизточна Испания и управление на напояването и хранителните вещества и свързаните с това проблеми в оранжерийната система на Алмерия. Представена беше информация за фермите домакини и фокуса на посещенията на място по време на събитието.

Кръстосаното посещение продължи на следващия ден с три демо събития на терена и демонстриране на технологични аспекти, подобряващи храненето на растенията в т.ч. представяне на иновативни подходи в тази област.

Първото посещение беше проведено в оранжерийното стопанство на Lola Gоmez, където се демонстрира отглеждане на култури в почвата и ходропоника - пипер и домати.  Доматена култура беше пример за системата за изкуствена почва "enarenado" в Алмерия.
В оранжерията на Lola Gоmez  се демонстрира култура домати, отглеждани в субстрат от кокосови влакна, засадени на 27 август, 5,000 дка и  пипер, отглеждан в субстрат от кокосови влакна, засаден на 7 юли, 10,000 дка. И двете култури в субстрата имаха рециркулация на хранителния разтвор. Субстратът е рядко срещан в Алмерия (10% от площта).

Рециркулацията е много рядка в Алмерия. Показан бе пример за използване на система от резервоари за фертигация, което е в Алмерия.

 Второто посещение беше на оранжерийно стопанство, типично за Алмерия, където се демонстрира отглеждане на култура в почвата – диня -  органично управление - усъвършенствано управление на хранителните вещества (сокове, почвен разтвор). Беше показан електрически тензиометри (AIKOS) за автоматично управление на напояването. Фермата работи в сътрудничество с Хосе Мануел Торес Нието (водещ местен консултант), чиято професионална философия акцентира върху наблюдението и измерването. Фермата стопанисва две оранжерии (7,500 дка и 9000 дка ) с една и съща култура- дини, засадени на 10 март 2022 г.

Третото посещение за деня беше стопанство на Francisca Escobar, където се демонстрира също отглеждане на култури– диня, но при конвенционално управление на хранителните вещества. Бяха показани електрически тензиометри (Wise Irrisystem) за автоматично управление на напояването -  пример за фертигация с използване на няколко резервоара с концентрирани торови разтвори. Това е най-разпространената система за фертигация в Алмерия. (Площ 40,000 дка, засадени на 28 януари 2022 г.)
В обобщение демонстрационният ден успя да докаже значението на ефективното управление на хранителните вещества в различните стопанства, което върви ръка за ръка с ефективното напояване и иновации при цялостното управление на всички технологични процеси, както и акцентите на техните дейности – ползи, трудности и недостатъци. 

Накрая в Университета на Алмерия се проведе заключителната среща и обсъждане на проведените посещения и представените добри практики при производството на оранжерийни зеленчуци.
Като цяло всички участници бяха благодарни за ползотворното събитие, обмяната на опит и идеи и  гостоприемността на екипа от Алмерия.