Всеки собственик на земеделска земя - следва да подаде декларация по чл.69 от ППЗСПЗЗ по образец, в която се посочват формата на стопанисване и начина на трайно ползване на всеки от имотите. В случай че собствениците не желаят имотите им или някои от тях да се включват в масиви за ползване, те изрично посочват това обстоятелство в декларацията.

Всеки ползвател на земеделска земя - трябва да подаде заявление по местонахождение на имотите, съгласно чл.70 от ППЗСПЗЗ за участие в споразумение за ползване по чл.37в от ЗСПЗЗ. В заявлението се посочват имотите, ползвани на правно основание съгласно регистрираните в общинската служба по земеделие договори, и/или документи за собственост, с които ползвателят желае да участва в масиви за ползване по споразумение. В описа към заявлението имотите се описват, съгласно регистрираните в ОСЗ договори,  копия на договорите за ползване на имотите, като посочва начина, по който желае да ползва имотите: в реални граници или комасирано, т.е. включени в процедурата по създаване на масиви за ползване.

Декларациите и заявленията се подават в Общинската служба по земеделие по местонахождението на имотите

Земеделските земи, за които няма сключени договори и не са подадени декларации от собствениците им по чл. 37б, може да се разпределя между ползвателите като „бели петна“.

Във всяка Общинска служба по земеделие може да получите разяснения по прилагане на чл. 37б и 37в от ЗСПЗЗ и глава седма „Ползване на земеделските земи“ от Правилника за прилагане на закона за собствеността и ползване на земеделските земи за стопанската 2022/2023 г., както и одобрените от Министерство на земеделието образци за попълване.

Експертите от Национална служба за съвети в земеделието са на разположение на земеделските стопани за въпроси по темата. Бихте могли да се обърнете за съвет и помощ във всеки един от Териториалните областни офиси на НССЗ в страната.