Държавен фонд „Земеделие“ информира, че от 20 юни до 20 юли 2022 г. животновъдите могат да кандидатстват за подпомагане по схемата за държавна помощ „Инвестиции за изграждане на кланични пунктове“. Съгласно Указанията за прилагане на схемата за държавна помощ  по нея се „подпомагат собственици/наематели на животновъдни обекти (земеделски стопани, регистрирани по реда на Наредба 3 от 29 януари 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани, вкл. признати организации и групи на производители), за изграждане на кланични пунктове за добив и/или транжиране на месо от собствени ЕПЖ и ДПЖ, на територията на фермата (за индивидуални земеделски стопани) или на територия, на която собственик/наемател е група или организация на производители, призната със Заповед от министъра на земеделието (за групи или организации на производители) и/или за закупуване на мобилни такива (преместваеми обекти, които могат да се транспортират с помощта на превозно средство)“.

Определеният бюджет на помощта за 2022 г. е в размер на 1 млн. лева, който ще се разпределя до изчерпването му по реда на кандидатстване. В бюджета на помощта се включват и поетите ангажименти по сключени договори за държавна помощ по реда на Указанията за прилагане на схема за държавна помощ „Инвестиции за изграждане на кланични пунктове” от предходни приеми.

По схемата се възстановяват се до 50 % от извършените разходи за инвестиции, като максималният размер на помощта е в размер до 90 000 лева.

Подпомагането се предоставя за покриване на част от разходите за изграждане на стационарни кланични пунктове и/или за закупуване на мобилни такива за добив и/или транжиране на месо от собствени едри преживни животни и/или дребни преживни животни.

Кандидати по схемата могат да бъдат земеделски стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. за период от най-малко 3 (три) години назад, считано от датата на кандидатстване, с дейност по отглеждане на ЕПЖ и/или ДПЖ, както и организации и групи производители, признати със заповед на министъра на земеделието.

Документи ще се приемат в Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ по място на осъществяване на дейността по проекта.

Указанията за прилагане на схемата и документите към нея са публикувани на интернет страницата на Държавен фонд „Земеделие“.

Повече информация, разяснения и методическа помощ, може да получите от експертите на НССЗ. Бихте могли да се обърнете за съвет към всеки един  от Териториалните областни офиси на НССЗ в страната.