ДФ "Земеделие" информира, че в периода от 1 юни до 30 септември 2023 г. е  отворен приема на документи по схемата за предоставяне на държавна помощ за сертифициране на стопанства от сектор „Плодове и зеленчуци“ по стандарта „Глобална норма за добра земеделска практика“ (Global G.A.P).

Целта на помощта е да се подпомогне производството на качествени продукти като се намали използването на химически суровини и да се сведе до минимум вредното въздействие върху околната среда.

Помощта се предоставя на микро, малки и средни предприятия - земеделски стопани, както и на признати групи или организации на производители в сектор „Плодове и зеленчуци”, отговарящи на следните условия:

  • да са регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани (за бенефициери, които са признати групи/организации на производители – членовете им да са регистрирани по Наредба №3/1999 г.);
  • да отговарят на определението и условията за микро, малки и средни предприятия съгласно Приложение І от Регламент 2022/2472;

Помощта се предоставя само за „ново участие“ в стандарта Global G.A.P. и за първо кандидатстване по схемата за подпомагане. Предоставя се за максимален срок от седем години, включително за участие по държавна помощ, започнало по предходната схема (SA.52178 (2018/XA)), съгласно чл. 20, т.5 от Регламент 2022/2472. Плащането е годишно (до 1 500 лв. с включено ДДС на бенефициент на година и до 6 000 лв. с ДДС за група или организация на производители) и се изплаща в срок до 30 работни дни след представяне на съответните документи, доказващи сертификацията.

Допустимите разходи по сертифициране включват регистриране в базата данни на Global G.A.P. номер – GGN, универсален идентификационен номер на всеки производител; извършване на одит/инспекция и издаване на сертификат/сертификационна такса. Разходите трябва да са извършени след подаване на заявлението за подпомагане по образец чрез Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК).

Задължителен краен резултат е получаването на валиден сертификат за съответствие със стандарта GLOBAL G.A.P. Интегрирано Управление на фермите (I.F.A.), подобхват „Плодове и зеленчуци“ всяка година.

     Global G.A.P е схема за качество, която обхваща всички производствени процеси до готовите крайни продукти и дава увереност на потребителите, преработвателите и търговците за начина на производство на продукцията. Сертификацията е напълно на доброволен принцип и дава възможност за реализация на нови пазари и чрез нови търговски партньори. Някои големи търговски и преработвателни предприятия изискват сертификат Global G.A.P. при внос и продажба.

Предимствата от въвеждането на стандарта:

  • идентифициране и предотвратяване на опасностите, свързани със замърсяване на хранителните продукти (суровините);
  • изграждане на качествена и ефективна система за управление на дейностите;
  • подобряване контрола върху разходите, икономия на използвани препарати за защита и енергия;
  • подобряване на имиджа, увеличаване на пазарния дял, удовлетворяване изискванията на клиенти и доставчици;
  • повишаване доверието на потребителите към производителя.

ДФ "Земеделие" препоръчва на заинтересованите лица да се запознаят с указанията за прилагане на схема за държавна помощ помощ за сертифициране на стопанства в сектор „плодове и зеленчуци“ по стандарта GLOBALG.A.P., които са публикувани на електронната страница на ДФЗ.