По мярка 1.9 „Подкрепа за собственици на риболовни кораби и рибари за преодоляване на икономическите последствия от избухването на COVID-19, поради временно преустановяване на риболовната дейност“ се подпомогнат пряко засегнатите от COVID-19  рибари и собственици на риболовни кораби. Безвъзмездната финансова помощ се предоставя за компенсация на операторите, занимаващи се със стопански риболов за пропуснати ползи вследствие на последиците от пандемията, чрез предоставяне на компенсация за дните, през които риболовният кораб не е извършвал риболов.

 

Кандидатите могат да заявят компенсация за дни на временно прекратяване на риболова в периода от 01 февруари 2020 до 31 декември 2020 г. Максималният размер на помощта за риболовен кораб е 80 000 лв., като максималният интензитет е 100%. Бюджетът на подмярката е  над 2,2 млн. лв. Приемът на заявления за подпомагане е отворен до 13 април 2021г. Допълнителна информация може да намерите на този линк - https://www.eufunds.bg/bg/pmdr/node/6807.

По мярка 2.6 „Подкрепа за сектора на аквакултурата за временно спиране или намаляване на производството“ се подпомогнат засегнатите от COVID-19  предприятия, извършващи дейност рибовъдство или еквивалентна в областта на производството на аквакултури. Безвъзмездната финансова помощ се предоставя с цел осигуряване на оборотен капитал и компенсиране на производители на риба и други водни организми за справяне с последиците от пандемията COVID-19. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един проект не трябва да бъде по-малък от 2 000 лв., а максималният размер да не надвишава 80 000 лв., като максималният интензитет на помощта е 100%. Бюджетът на подмярката е  над 6,1 млн. лв. Приемът на заявления за подпомагане е отворен до 05 април 2021г. Допълнителна информация може да намерите на този линк - https://www.eufunds.bg/bg/pmdr/node/6686.

По мярка 5.4 „Преработване на продуктите от риболов и аквакултури“  се подпомогнат засегнатите от COVID-19  преработвателни предприятия, които преработват продукти от риболов и аквакултури. Безвъзмездната финансова помощ се предоставя за покриване на: разходи за закупуване на стоки, суровини и материали, свързани с дейността на предприятието; разходи за съхранение; разходи за външни услуги (вкл. режийни разходи и разходи за логистични услуги); разходи за персонал  (вкл. разходи за възнаграждения и разходите за осигурителните и здравни вноски за сметка на работодателя). Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един проект не трябва да бъде по-малък от 2 000 лв., а максималният размер да не надвишава 80 000 лв., като максималният интензитет на помощта е 100%. Бюджетът на подмярката е  над 3,18 млн. лв. Приемът на заявления за подпомагане е отворен до 05 април 2021г. Допълнителна информация може да намерите на този линк - https://www.eufunds.bg/bg/pmdr/node/6688.

Подаването на проекти се извършва изцяло по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на Европейския съюз в България (ИСУН 2020). Необходимо е използването на квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

Цялата документация необходима за подаване на проектното предложение може да намерите в ИСУН 2020 на следния линк:

► за мярка 1.9 „Подкрепа за собственици на риболовни кораби и рибари за преодоляване на икономическите последствия от избухването на COVID-19, поради временно преустановяване на риболовната дейност“ – тук ;

► за мярка 2.6 „Подкрепа за сектора на аквакултурата за временно спиране или намаляване на производството“ – тук ;

► за мярка 5.4 „Преработване на продуктите от риболов и аквакултури“ – тук .

При подготовката на проектните предложения, кандидатите ще могат да получат съдействие и информация от служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и нейните териториални звена, Националната служба по съвети в земеделието и нейните областни офиси, както и от Местните инициативни рибарски групи и Звеното за подкрепа на Националната Рибарска мрежа.

Допълнителна информация за трите мерки може да прочете и в специално изготвените от Министерството на земеделието, храните и горите брошури за тях. Брошурите може да изтеглите :

► за мярка 1.9 „Подкрепа за собственици на риболовни кораби и рибари за преодоляване на икономическите последствия от избухването на COVID-19, поради временно преустановяване на риболовната дейност“ – от тук;
► за мярка 2.6 „Подкрепа за сектора на аквакултурата за временно спиране или намаляване на производството“ – от тук;
► за мярка 5.4 „Преработване на продуктите от риболов и аквакултури“ – от тук.