На 18 ноември 2020 г. се проведе иновационен форум организиран от Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия – Русе. Форумът беше част от поредица виртуални дейности в рамките на международен проект „Транснационално клъстерно сътрудничество в Дунавския регион в областта на земеделието и храните, основано на подхода за интелигентна специализация (Transnational Cluster Cooperation active on Agro – food, based on Smart Specialization Approach in Danube region) финансиран по Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав 2014 – 2020“  и с партньори от 11 дунавски държави.

Във форума участваха над 100 представители на публичния и частния сектор от региона и от страни членки на ЕС.

Форумът беше предназначени за участници от дунавските държави, които търсят партньори за транснационално сътрудничество и искат да подобрят уменията, компетентностите и бизнес връзките си, достъпа до нови пазари и трансфера на технологии. Основната цел на събитието беше  развитие на бизнес партньорства, разработване на иновативни идеи и съвместни проектни предложения, както и обмен на добри практики в сферата на селското стопанство и агро-храните.

Г-жа Милена Налбантова (началник отдел „Информационно-обучителни дейности, иновации и  международно сътрудничество”)  представи дейността на НССЗ за популяризиране чрез различни демонстрационни и обучителни дейности внедряването на иновации в земеделието и селските райони в България в рамките на панела на тема "Политики за клъстерите в  Дунавския регион, в сектор селско стопанство и храни, като приоритет в  Стратегиите за изследвания и иновации и Европейски схеми за финансиране".

Г-жа Налбантова обърна внимание на  различни подходи и инструменти, които НССЗ използва за подпомагане на трансфера на знания и технологии в практиката в т.ч. организиране на демонстрации, обучителни семинари, уебинари, YouTube обучителни филмчета, фермерски кръгове и други.

След форума се проведоха и двустранни срещи между участниците за търсене на партньорства за участие в проекти в региона.

Повече информация за проекта и събитието може да намерите тук.