Наредбата определя здравните изисквания към животните в случаите на производство, преработката и дистрибуцията на първични продукти от животински произход и на продукти, получени от тях, предназначени за човешка консумация, както в страната, така и при вноса им от трети държави.

Продуктите от животински произход трябва да са получени от животни, които:

 

► не идват от стопанство, предприятие, територия или част от територия, за което/за която са въведени ветеринарно-здравни ограничения (приложими за тези животни и продукти), съгласно нормативните актове, посочени в Приложение № 1 на наредбата;

► не са били добити/произведени в предприятие, в което по време на клането или производствения процес са се намирали заразени животни или със съмнение за зараза от една от болестите, предмет на нормативните актове, посочени в Приложение № 1 на наредбата, или трупове или части от тях на такива животни, освен ако съмнението е било отхвърлено – в случаи на месо и месни продукти;

► са от обекти за аквакултури и продукти от тях и са в съответствие с Наредба № 17 от 2008 г. за здравните изисквания към стопанските водни животни, продуктите от тях и предпазването и контрола на болести по водните животни.

В Приложение № 1 на наредбата са описани всички болести, които са от значение при търговията с продукти от животински произход и за които са въведени мерки за контрол съгласно законодателството на страната.

В Приложение № 2 на наредбата е описано производството, преработката и дистрибуцията на хранителните продукти от животни, произхождащи от животновъден обект, който се намира на територия с наложени ветеринарно-здравни ограничения, но не е засегнат и липсва основание за съмнение, че е засегнат от заразна болест. Ясно са идентифицирани и продуктите, които ще преминат определената в Приложение 2 преработка. Продуктите трябва да са получени, обработени, транспортирани и съхранявани отделно или по различно време от тези, които отговарят на здравните изисквания, като условията за транспортиране извън територията с наложени ветеринарно-здравни ограничения са одобрени от БАБХ. Продуктите ще преминат преработката, която гарантира безопасността на продукта и ще отстрани съответния ветеринарно-здравен проблем. Преработката се извършва в предприятие, одобрено за тази цел от БАБХ.

Официалните ветеринарни проверки, се уреждат в чл. 5 на Наредбата, съгласно който проверките ще се извършват от официални ветеринарни лекари  и без предварително уведомяване!

Експертите на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) консултират земеделските производители посредством своите Териториалните областни офиси (ТОО), разположени във всеки областен център в страната, и по въпроси свързани с хуманното отношение към животните и ветеринарно-медицинските и хигиенни изисквания към  животновъдните обекти.