Национална служба за съвети в земеделието напомня, че от 1 октомври 2020 г. започна приемът на документи за пререгистрация на земеделските стопани съгласно изискванията на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани - за стопанската 2020/2021 година.

Регистрираните земеделски стопани или упълномощени от тях лица с нотариално заверено пълномощно са длъжни да представят актуална информация за дейността си, в срок от 1 октомври 2020 г. до 9 юни 2021 г.

 

Земеделските производители трябва да попълнят електронния вариант на анкетна карта и анкетен формуляр от сайта на Министерство на земеделието, храните и горите.  След което следва да заверят анкетната си карта и формуляр в общинската служба “Земеделие” по местонахождение на имота или животновъдния обект, като ги представят на електронен или хартиен носител. 

Въз основа на представената (лично от земеделския стопанин, чрез пълномощник или по служебен път) в съответната Общинска служба по „Земеделие“ (ОСЗ) информация - документите се обработват и изпращат в Областна дирекция "Земеделие" (ОДЗ) за извършване на пререгистрацията. Служителите на ОДЗ се свързват със земеделските стопани, за да ги информират, че данните им са качени в регистъра и заверката за стопанската 2020/2021 година е извършена. Телефоните за контакти и електронните адреси на ОДЗ са посочени на съответния сайт.

Да се има предвид, че ако за новата стопанска година няма промяна в данните, регистрираният земеделски стопанин или упълномощеното от него лице, подава единствено декларация за липса на промени в регистрацията в срок до 9 юни 2021 г., въз основа на което се извършва заверка за 2020/2021 г. Регистрация на нови земеделски стопани се извършва през цялата стопанска година.

Приемът на документи за пререгистрация е нормативно обвързан с крайния срок за подаване на заявления за подпомагане по схеми и мерки за директни плащания за календарната година (до 9 юни 2021 г., вкл. ако няма удължаване на срока). Кандидатите по СЕПП задължително се пререгистрират преди да „отворят“ заявлението за подпомагане, а тези, които участват само по Програмата за развитие на селските райони, са задължени да направят пререгистрацията си в срок до 9 юни.

Необходимите документите за регистрация или пререгистрация могат да бъдат изтеглени от сайта на Министерство на земеделието, храните и горите или да бъдат получени на място в ОДЗ  и ОСЗ.

Информация относно изискванията, документите и сроковете за пререгистрация, земеделските стопани могат да получат безплатно на място или по телефона и от всеки един областен офис на НССЗ. Контактите на офисите може да намерите тук. Само за миналата стопанска година (2019/2020г.) експертите на НССЗ са предоставили над 4 350 консултации по тези въпроси на близо 4 000 земеделски стопани.