В онлайн семинара се включиха 65 участника с различна насоченост и   интереси. Освен земеделски стопани, участваха научни работници,     консултанти и други заинтересовани лица.

 В първата част на онлайн семинара лектор беше Димитър Димитров -   преподавател от Шуменски университет „Е.К.Преславски“, в чиято   презентация бяха засегнати следните теми:

 • Земеделието като основен потребител на пресни води и пряката му       зависимост  от състоянието на водните ресурси;
 • Влияние на климатичните промени върху поливното земеделие;
  • Законова рамка за използване на водите;
  • Стратегия за опазване на биоразнообразието 2030 г.

По време на презентацията Д. Димитров поднесе множество интересни факти, относно възможностите за максимална ефективност при разходването на водните ресурси от земеделските стопани; типове технологии за напояване в зависимост от почвено-мелиоративните условия на терена. Обърна особено внимание на разходите – ресурсни и финансови при прилагане на гравитачно поливане, дъждуване и капково напояване, като изтъкна техните предимства и недостатъци. Лекторът посочи методите, чрез които се постига най-ефективно използване на водата, а именно чрез прилагане на земеделските практики за консервационна и традиционна обработка за запазване на почвена влажност, както и ползите от внасяне на различните видове компост.

Следващият лектор в онлайн семинара, бе доц. д-р Стефан Шилев – преподавател в Аграрен университет гр. Пловдив, който запозна участниците с проекта за „Устойчиво пречистване на води и възможностите за повторна употреба в земеделието в Европа“ (SUWANU), изпълняван по програма Хоризонт 2020. Лектора сподели основните акценти на проекта, а именно: как могат да се използват градските регенерирани води за напояване на земеделските земи.

За да научите и други интересни факти по темите и за това: по какъв начин се насърчава ефективния обмен на знания, опит и умения при повторната употреба на водата (от проект SUWANU); повече относно методите за определяне на екологичното състояние на водите и доколко безопасно е напояването с рециклирани води и в животновъдните ферми; дали е разрешено директното използване на водите от реки и други водохранилища - държавна собственост за целите на земеделието - може да видите записа на семинара на YouTube канала на НССЗ.
    
Във втората част на онлайн семинара г-жа Деница Гаджева - главен експерт от териториалния областен офис на НССЗ в гр. Русе, представи основните изисквания по подмярка 4.1.2 „Инвестиции в земеделски стопанства от Тематичната подпрограма за малки стопанства“ от ПРСР 2014-2020 г. и възможностите за подпомагане на земеделските стопани.