Първоначално до 18 септември преброяването ще се извършва по интернет, като земеделският стопанин ще предоставя данни с помощта на уеб базирано приложение и попълване на електронен въпросник. В оставащия период – до 18 декември, данните ще бъдат събирани от анкетьори чрез интервю „лице в лице“ със земеделския стопанин или с управителя на стопанството като отново се попълва въпросника на хартиен носител или чрез онлайн въвеждане (с преносимо електронно устройство).

Съгласно Закона за преброяване на земеделските стопанства в Република България през 2020 г. участието на земеделските стопанства, които отговарят поне на един от критерии посочени в Приложение № 2 към закона, е задължително.

Целта е да се съберат данни за броя, размера и типа на земеделските стопанства, за юридическия им статут, за използването на земеделската земя, за отглежданите селскостопански животни, каква част от производството е биологична, за заетите в земеделието, за техническата осигуреност и за сградния фонд в селското стопанство.

Данните се обобщават на европейско ниво и служат за планиране на общата селскостопанска политика и за това е много важно  земеделските стопани да са коректни при подаване на информацията.

Предварителните данни от Преброяването е предвидено да бъдат публикувани в края на 2021 г. Евростат ще публикува резултатите за Европейския съюз през втората половина на 2022 г.

При провеждане на процедурата по Преброяването ще бъдат спазени всички нормативни изисквания за сигурност и защита на данните, като всички индивидуални данни ще бъдат поверителни. Информацията ще бъде обработвана и използвана само за статистически цели и публикувана в обобщен вид.

На интернет сайта на МЗХГ е публикувана информация за провеждане на преброяването на земеделските стопанства през 2020 г.


Допълнителни въпроси, относно преброяването, могат да се изпращат по електронната поща на адрес: agri-census2020@mzh.government.bg