От 19 август до 2 септември 2020 г. ДФ „Земеделие” приема документи по схемата de minimis за подпомагане на земеделски стопани отглеждащи плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза, както и земеделски стопани, чийто площи с плодове и зеленчуци са пропаднали под 100%.

По схемата се подпомагат следните направления:

► зеленчуци - картофи, лук и чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши, домати, краставици, корнишони и 

патладжан, пипер и оранжерийно производство (домати, пипер и краставици);
► плодове - ябълки, круши, праскови/нектарини, кайсии/зарзали, череши, вишни, ягоди и малини, сливи и десертно грозде;
► винени лозя;
► маслодайна роза;
► земеделски култури (плодове и зеленчуци) под 100% пропаднали площи вследствие на неблагоприятно климатично събитие.

Одобреният бюджет по схемата е 19 363 000 млн. лв., като средствата ще бъдат изплатени до 30 септември тази година.

Кандидатите по помощта следва да са подали валидно заявление за директни плащания за Кампания 2020 и да са регистрирани като земеделски стопани съгласно Наредба № 3 от 1999 г.

Други важни условия са следните:

►  земеделските стопани отглеждащи плодове и зеленчуци трябва да са получили подпомагане по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за Кампания 2019.  Те се подпомагат на база на общо допустимите за подпомагане площи по съответните схеми за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за Кампания 2019;
► Земеделските стопани, отглеждащи винени лозя и маслодайна се подпомагат за допустимите за подпомагане площи по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) за Кампания 2019, като площите следва да са заявени за подпомагане по СЕПП и за Кампания 2020 и то съответно за същата култура;
► Земеделските стопани с пропаднали площи под 100% (плодове и зеленчуци) следва да имат подадено валидно заявление за директни плащания за Кампания 2020 и да имат издаден протокол за настъпилото събитие през 2020 г. от общинска служба „Земеделие“ към ОД „Земеделие.

Обявените ставки за подпомагане на отделните култури са следните:

► Картофи, лук и чесън – до 150 лв./ха;
► Картофи (за регистрирани площи за фитосанитарен контрол в БАБХ до 31 юли 2020 г.) – до 400 лв./ха;
► Моркови, зеле, дини и пъпеши – до 150 лв./ха;
► Домати, краставици, корнишони и патладжан – до 200 лв./ха;
► Пипер – до 300 лв./ха;
► Зеленчуци - оранжерийно производство – до 2 000 лв./ха;
► Ябълки, круши, праскови/нектарини, кайсии/зарзали, череши, вишни, ягоди и малини – до 250 лв./ха;
► Сливи и десертно грозде – до 150 лв./ха;
► Винени лозя – до 250 лв./ха;
► Маслодайна роза – до 200 лв./ха;
► Земеделски култури (плодове и зеленчуци) под 100% пропаднали площи, вследствие на неблагоприятни климатични събития настъпили през 2020 г. – до 400 лв./ха.

Общият размер на предоставените на един земеделски стопанин помощи de minimis не може да надхвърля 25 000 евро за период от три последователни бюджетни години (2018 г. - 2020 г.).

Документите за кандидатстване се подават в ОД на ДФ „Земеделие“, по постоянен адрес на физическото лице или едноличен търговец. При кандидатстване на юридическо лице документите се подават според адреса на седалището.

Указанията за прилагане на схемата на държавната помощ са публикувани на сайта на ДФ „Земеделие“ .

Експертите на НССЗ могат да ви предоставят безплатно информация за изискванията и условията за кандидатстване по схемата и необходимите документи за предоставяне на държавната помощ de minimis.

Службата има офис във всеки областен град, като съдействие и информация може да получите, както на място в офиса така и по телефона. Контакти на експертите може да намерите тук.