На проведения през м. юли 2020 г. онлайн семинар организиран от НССЗ (Териториални областни офиси - гр. Кюстендил и Перник) и Института по овощарство – гр.Пловдив на тема: "Ефективно използване на водните ресурси. Добрите практики при използване на водите за напояване на земеделските култури" се включиха над 65 участници с различна насоченост и интереси. Освен земеделски стопани, участваха активно научни работници, консултанти и други заинтересовани лица.

 
В първата част на онлайн семинара лектор беше проф. Куман Куманов от Института по овощарство  - гр. Пловдив. От презентацията на проф. Куманов, участниците научиха:

♦ Защо трябва да се напояват всички земеделски култури в България?

♦ За влиянието на климатичните промени върху овощните насаждения и отговора на костилковите и семковите видове на водния стрес.

♦ За задължителните условия, които трябва да спазват земеделските стопани за да осигурят по-високи и качествени добиви от своите овощни градини.

♦ Как може да бъде определен водния статус на почвата в стопанство – за да бъде избран подходящия поливен режим?

Проф. Куманов обърна внимание, че евентуален воден недостиг през първата вегетация на овощните насаждения може да затормози развитието на дърветата през целия им живот. Също така проф. Куманов подчерта, че за повечето земеделски култури най-подходящото напояване е микронапояването наричано още и локализирано напояване. При този начин на напояване се постига и най-ефективното използване на водата. За да се постигне този ефект е много важно правилното проектиране и изграждане на системите за микронапояване особено по отношение на тяхното оразмеряване и капацитет.

За да научите и други интересни факти по темата в т.ч.: кое напояване е най-добро и как най-ефективно да се използва водата; предимствата на микронапояването и различните му видове; модерни алтернативи за внасяне на торове/хранителни вещества с поливната вода, може да изгледате запис на семинара на YouTube канала на НССЗ.

Във втората част на семинара Ирена Топалова, експерт в териториалния областен офис на НССЗ в гр. Перник, представи основните изисквания по подмярка 4.1.2 „Инвестиции в земеделски стопанства от Тематичната подпрограма за малки стопанства“ от ПРСР 2014-2020 г. и възможностите за подпомагане на земеделските стопани.