Уважаеми земеделски стопани,

Напомняме Ви, че съгласно чл. 4 на Наредба № 8121з-968 от 10 декември, 2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи -  посевите от житни култури се считат за пожароопасни след настъпване на етап "Восъчна зрялост".  Органът, отговорен за определянето на етапа на настъпване на "Восъчна зрялост" на посевите от житни култури е съответната Областна дирекция "Земеделие" (ОДЗ) към Министерството на земеделието, храните и горите. ОДЗ уведомява писмено кмета на съответната община, който със своя заповед обявява настъпването на етап "Восъчната зрялост" на посевите от житни култури и определя мерки за осигуряване на пожарната безопасност. От настъпването на восъчна зрялост на посевите до прибиране на реколтата не се допуска:

• паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на МПС в площите с посеви и на разстояние не по-малко от 50 м до тях, като и извършването на ремонтни дейности по линейните обекти, минаващи през житните площи.
• Забранено е палене на стърнища и други растителни отпадъци земеделските земи и извън тях – слогове и крайпътни ивици, и използване на открити източници на огън.

Паленето на стърнища е забранено и подобни действия се санкционират. Съгласно чл. 41а на Закона за опазване на земеделските земи санкцията за нарушение на Национален стандарт 2.2 от Условията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние за първо нарушение е от 1 500 до 6 000 лв., а при повторно става от 2 000 до 12 000 лв.

Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) обяви, че ще се отнемат или намаляват субсидии за пожароопасно поведение на земеделски стопани и на такива, които не спазват изискването за палене на огън на не по-малко от 100 м от горски масиви. На това основание ДФЗ създаде специален имейл - pojari@dfz.bg, на който може да се подават сигнали за възникнали пожари върху земеделски земи, с което се цели по-бърза реакция при локализирането им. Имейлът е публикуван на интернет страницата на Държавен фонд "Земеделие"

За текущата опасност от пожари и прогнозата за следващите два дни, бихте могли да се запознаете от интернет страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Разработената от НИМХ Оперативна система за анализ на пожароопасност за територията на страната, използва  числения атмосферен модел „Аладин“ на НИМХ. Системата се експлоатира през топлото полугодие (април - октомври), като са определени 5 класа пожароопасност (малък, умерен, голям, много голям и екстремен), които се изобразяват по скала с различен цвят.

Съгласно данни на ДФЗ, през 2019 г. са установени значителен брой неправомерни практики по опожаряване на стърнища и други растителни остатъци при 244 кандидати по схемите и мерките на директните плащания по ПРСР 2014 – 2020 г., а засегнатата от пожари земеделска площ е 20 510 дка.

Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) активно работи за информиране на фермерите за възможните мерки за противопожарното обезопасяване на земеделските земи и продукция. Това става чрез безплатното предоставяне на консултантски пакети и по специално този по подмярка 2.1.2 „Консултантски услуги за малки земеделски стопанства“ от Тематичната подпрограма  за малки земеделски стопанства - ТП1. Пакетът включва системата за кръстосано съответствие с всички приложими в стопанството Национални стандарти за добро земеделско и екологично състояние на земята (ДЗЕС) и Законоустановените изисквания за управление (ЗИУ). Включва и оценка на произтичащите задължения за земеделското стопанство - свързани с областите  околна среда и изменение на климата, обществено здраве, здраве на животните и на растенията, хуманно отношение към животните в т.ч. и възможните санкции при тяхното неизпълнение. През 2019 г. НССЗ е предоставила 2 469 бр. консултантски пакети (КП) по ТП1 от подмярка 2.1.2 от ПРСР 2014 – 2020г., като броя  на заявените консултантски пакети по подмярка 2.1.2 е 1 169 бр.