На 20 и 21 май 2020 г. Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) проведе дистанционно обучение под формата на информационна дейност (семинар) на над 50 свои експерти на тема: „Биосигурност в животновъдните стопанства”. Обучението беше организирано от Центъра за професионално обучение към НССЗ и продължи 8 учебни часа. При провеждане на обучение бяха използвани съвременни информационни и комуникационни технологии  и подходяща онлайн платформа.

Лектори на семинара бяха гл. ас. д-р Георги Стоименов, катедра „Инфекциозна патология, хигиена, технология и контрол на храните от животински произход“, Факултет „Ветеринарна медицина“ към Лесотехнически университет-София и ас.д-р Георги Желев, секция „Епидемиология, инфекциозни болести и превантивна медицина“, Ветеринарномедицински факултет към Тракийски университет-Стара Загора.

Обучението включваше два модула:

• Основни принципи, изисквания и критерии при изготвянето на индивидуални планове за биосигурност на животновъдните обекти. Определяне на критични контролни точки в дейността на животновъдните обекти, включването им в индивидуалните планове за биосигурност и процедури за тяхното управление.

• Критични моменти, грешки и пропуски в изпълнението на мерките за биологична сигурност в животновъдни обекти и обсъждане на казуси от практиката.

Обучението беше организирано във връзка с безплатните консултации и съвети, които експертите на НССЗ предоставят на земеделските стопанства по отношение на изискванията и мерките за повишаване на биосигурността в животновъдните им стопанства.