Национална служба за съвети в земеделието изготви безплатно 174 проектни предложения на земеделските стопани за кандидатстване по целевия прием за малки животновъдни стопанства по подмярка 6.3 "Стартова помощ за развитието на малки стопанства“.

На 15  2020 г. приключи приема по процедура чрез подбор № BG06RDNP001-6.008  за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на проектни предложения по подмярка 6.3 "Стартова помощ за развитие на малки стопанства" от ПРСР 2014-2020г. По тази процедура бяха допустими малки земеделски стопанства в сектор „Животновъдство“, отглеждащи овце, кози, свине и птици.

Общо 214 бр. са подадените проектни предложения през Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ИСУН 2020), като от тях 17 бр. отпадат от процедурата, тъй като са подадени повторно. 197 е броят на земеделските стопани, които кандидатстват за финансиране по целевия прием.

От тях 174 или над 88% от всички проекти са изготвени от експертите на НССЗ. Най-много са изготвените проектни предложения на земеделските стопани, отглеждащи дребни преживни животни (кози или овце), следвани от тези отглеждащи птици и свине.  

Най-голям интерес от страна на земеделските стопани и съответно най-много заявления за изготвяне от НССЗ на проектни предложения по подмярка 6.3 са подадени в Териториалните областни офиси на Службата в гр. Хасково, Пазарджик и Монтана.