Министерството на земеделието, храните и горите обяви, че стартира прием на заявления по мярка 11 „Биологично земеделие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Предвид спазването на заложените цели в Националния план за развитие на биологичното земеделие в България, финансовият ресурс ще бъде насочен само към сертифицирани биологични производители. През 2020 година няма да се подпомагат – площи/животни/пчелни семейства, които са в период на преход към биологично производство.

Сертифицираните биологични производители имат следните възможности:

- могат да кандидатстват биопроизводители, които до момента не са участвали по мярката, като поемат нов ангажимент. Новозаявените площи/животни/пчелни семейства е необходимо да са с биологичен статус към 31 декември 2019 г. и да не са участвали в ангажимент по мярка 11 „Биологично земеделие“;

- могат да кандидатстват земеделски стопани, които са приключили ангажиментите си по мярката (за петгодишния период) като могат да продължат изпълнението на многогодишния си ангажимент с първоначално одобрените площи/животни/пчелни семейства и/или добавят нови биологично сертифицирани такива, без да поемат нов петгодишен ангажимент. Няма ограничение за увеличаване на площи/животни/пчелни семейства, като същите следва да са с биологичен статус към 31 декември 2019 г., както и да не са участвали в ангажимент по мярка 11 „Биологично земеделие“;

- могат да кандидатстват земеделски стопани, за които кампания 2020 г. е пета година от поетия многогодишен ангажимент. Те имат възможност да разширят ангажиментите си с биологично сертифицирани площи, като увеличат общата одобрена площ с до 20% от първоначалния размер, но с не повече от 10 ха, без да поемат нов петгодишен ангажимент за тях. Tези нови площи следва да са с биологичен статус към 31 декември 2019 г., както и да не са участвали в ангажимент по мярка 11 „Биологично земеделие“. Няма ограничение в увеличаването на броя на животните и пчелните семейства, като същите следва да са с биологичен статус към 31.12.2019 г., както и да не са участвали в ангажимент по мярка 11 „Биологично земеделие“.

Повече информация, относно общите условия на приема може да видите на страниците на: МЗХГ - тук и на Държавен фонд "Земеделие" - тук.

НССЗ оказва ежедневна помощ на земеделските стопани в т.ч. на биологичните производители посредством своите Териториалните областни офиси (ТОО), разположени във всеки областен център в страната. Експертите от ТОО предоставят безплатни консултации, относно прилагане на правилата за биологично производство, включително за изискванията за кандидатстване по мярка 11 „Биологично земеделие” от ПРСР 2014-2020 г. и за изпълнението на поетите ангажименти.

Също така НССЗ  ежедневно популяризира сред земеделските стопани отглеждането на животни и култури по биологичен начин. Само през 2019 г. НССЗ е предоставила над 4 600 бр. консултации по горепосочената тематика, а броят на консултираните земеделски стопани е над 4 100.