До 5 май 2020 г. се изпращат предложения по проект Smart Rural 21, който цели да насърчи малките селища в рамките на ЕС да разработват и прилагат интелигентни подходи и стратегии за развитие.

Проектът "The Preparatory Action on Smart Rural Areas of the 21st Century" (или накратко "Smart Rural project”) стартира през февруари 2020, изпълнява се от Е40 в рамките на две и половина години като се финансира от Европейската комисия (DG AGRI). Неговата цел е да промотира и насърчи малките селища в ЕС да разработват и прилагат smart villages (“интелигентни селища”) подходи и стратегии за развитие. На основата на резултатите от проекта ще бъдат направени заключения относно възможностите за интервенция на бъдещата Общата селскостопанска политика (ОСП) по отношение на smart villages (интелигентни селища).

В рамките на проекта ще бъдат избрани общо 17 селища на територията на ЕС, които ще получат техническа подкрепа за развитието на smart villages (“интелигентни селища”) подходи и стратегии. Към момента вече са избрани 5 от тези 17 селища ( по едно в Ирландия, Финландия, Франция, Чехия и Гърция). Предстои да бъдат избрани още 12 селища.

Освен това ще се разработи единен портал за ЕС, на който ще се представи информация за прилагането на smart villages (“интелигентни селища”) подходи и стратегии във всяка една страна (както в рамките на проекта, така и извън него) и ресурси за прилагането им.

Ако мислите, че вашето селище:

• се нуждае от подкрепа, идеи и вдъхновение, за да се превърне в “интелигентно селище”
• има ентусиазирани лидери, които могат да се ангажират да разработят и прилагат стратегия за “интелигентно селище”
• има необходимия човешки капацитет, който може да се мобилизира за развитие на “интелигентни селища”
• би имало ползва от конкретни експертни насоки за прилагане на план за развитие на “интелигентно селище”
• в идеалния случай (това не е предварително условие) има някакъв основен технически капацитет, включително адекватен широколентов достъп до Интернет или подходяща инфраструктура за такъв (например общностни пространства)
• в идеалния случай (това не е предварително условие) вече са реализирани някои първоначални идеи, водещи проекти или дейности по планиране, върху които процесът за развитие на “интелигентно селище” може да се изгради
• отворено е за обмен на знания и сътрудничество с други селища и заинтересовани за развитие на “интелигентно селище” страни

Какво получавате, ако сте избрани?

• специализирана експертна подкрепа за разработване и изпълнение на стратегия за развитие на “интелигентно селище”
• възможност за посещения на място в други “интелигентни селища” в ЕС
• възможности за участие в обмен и изграждане на капацитет с други селища, участници в този проект, чрез събитията на Smart Village Academy
• вашето селище ще получи възможност за представеност в дискусии и обмен на европейско ниво

Ако смятате, че вашето селище е готово да се включи в този процес за развитие на “интелигентни селища”, можете да кандидатствате до 5 май 2020 г. за да станете едно от 17-те селища, участници в проекта.

Предложенията могат да се подават директно онлайн чрез този линк.

Ако “познавете” друго българско селище, което отговаря на посочените по-горе критерии, препратете тази информация към някой, който е част от него!

С цел информацията за този проект да достигне до колкото се може по широк кръг от български селища е създадена една ФБ страница с наименование Smart Rural Project BG  @SmartRuralProjectBG. ФБ страницата е ориентирана конкретно към България и на нея ще се публикувам перидично информация за развитието на проекта. Страницата може да видите от тук.

Такава информация ще публикува и в рамките на ФБ групата Smart Villages в България?, която е ориентирана като цяло към темата за smart villages (интелигентни селища) и може да видите тук.

Информацията е налична и тук и тук.