Във виртуалната среща участваха 35 представители на европейски държави, вкл. и представители от региона и членове на Мрежата на съветническите организации от Югоизточна Европа (SEASN) и Глобалният форум на съветническите служби в областта на селските райони (Global Forum for rural advisory services – GFRAS.

Кризата с пандемията засяга всички държави в Европа и в повечето от тях в момента са наложени ограничения и мерки, с цел ограничаване разпространението на вируса. По-голямата част от консултантите са принудени да ограничат дейностите си свързани с посещения на посещения на стопанства и пряк контакт със земеделските производители. Дори да приемат земеделски стопани в офисите си съветниците използват стъклени прегради или други предпазни средства като маски, ръкавици и др., за предпазване на тях самите, както и на земеделските стопани.

Използването на дигиталните технологии за комуникация и обучение може да помогне в тази ситуация и е пример защо е нужно по-широко навлизане на технологиите в земеделското производство и в работата на консултанта. Бяха дадени различни примери за взети мерки в условията на пандемия, като он-лайн платформи, он-лайн обучения, дигитални инструменти и други. Обърна се внимание и на по-традиционните канали за комунакация на консултантите с фермерите, като консултации по имейл и телефона.

Като общ извод се наложи да се гледа на днешната ситуация не само като на предизвикателство, но и като на стимул за консултантите в земеделието и земеделските стопани да се интересуват и обучават в използването на дигиталните технологии, които биха могли да ги подпомогнат в тяхната дейност.

Повече информация за дейността на EUFRAS може да намерите тук.