Представители на  Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) взеха участие в Годишното събрание на Европейския форум на съветническите служби в земеделието и селските райони (EUFRAS). НССЗ е съучередител на EUFRAS през 2013 г., която вече наброява 49 членове от 29 страни членки на ЕС, кандидати за членство или други.

Годишното събрание се проведе в периода 24-25 февруари в Аграрен университет - Атина (Гърция). Освен чисто административните въпроси, предмет на Годишното събрание (отчет, промяна на Устава, избор на нов Управителен съвет (борд), представяне на новите членове на EUFRAS и други), основна тема на обсъждане беше Системата за земеделски знания и иновации (AKIS).

Комисар Инге Ван Ост представи резултати от последните разисквания в работните групи, организирани от Комисията, за финализиране на преговорите със страните членки по условията, политиката и документите, свързани с иновациите и консултантските услуги в земеделието.

Основно предизвикателство пред съветническите служби безусловно е темата, свързана с  Системата за научни знания и иновации в земеделието (AKIS), поради което разговорите бяха фокусирани по отношение на:

► Предизвикателства и възможности пред съветническите организации, свързани с промените в ОСП след 2020, включващи преминаване от Система за съвети в земеделието (FAS) в Системата за научни знания и иновации в земеделието (AKIS);
►  Какви действия биха подпомогнали промяната от FAS към AKIS?
► Как EUFRAS може да подпомогне взаимодействието на вашата организация с управляващите органи на страните-членки за разработването на по-добър стратегически план за прилагане на AKIS?
► Какъв би бил най-добрия подход за разпространение на резултатите от проектите по Програма Хоризонт 2020 и оперативните групи с цел те да бъдат лесно достъпни и лесни за използване?
► Какви са предизвикателствата/проблемите пред вашата организация като иновативен брокер/фасилитатор и как можете да ги решите?

Повече информация за Системата за научни знания и иновации в земеделието (AKIS) може да намерите тук.