На 25 юли 2019 г. в с. Гавраилово, общ. Сливен за 18-ти пореден  път  се проведе празникът "Златна Праскова 2019".

Мероприятието бе организирано от Министрество на земеделието, храните и горите, Национална служба за съвети в земеделието, Община Сливен, кметство с. Гавраилово, читалище „Слънце-1928” с. Гавраилово, Институт по овощарство - Пловдив и Организация на производителите на праскови „Българска праскова” ООД.

В рамките на празника „Златна праскова" 2019 г., Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) за осма поредна година обяви конкурс за най-добре поддържана плододаваща градина. Наградите на победителите бяха връчени от заместник министъра на земеделието г-н Чавдар Маринов, кмета на община Сливен г-н Стефан Радев и от и.д. главен директор на Главна дирекция „Съвети в земеделието и аналитична лаборатория“ към НССЗ г-жа Петя Куманова.

По време на празника беше проведен семинар по актуалните въпроси, свързани с отглеждане на праскови и тяхното подпомагане. Г-жа Куманова – и.д. главен директор на Главна дирекция „Съвети в земеделието и аналитична лаборатория“ към НССЗ  представи възможностите за подпомагане на малките земеделски стопанства, в т.ч. за подготовка на проектни предложения по подмярка 6.3 “Стартова помощ за развитие на малки стопанства” и подмярка 4.2.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от Тематичната подпрограма за малките стопанства от ПРСР 2014-2020 г.

Г-жа Куманова представи и дейността на НССЗ по проект NEFERTITI „Свързани в мрежи европейски ферми за стимулиране на взаимното обогатяване на знанията и използването на иновации чрез демонстрации по Програма Хоризонт 2020 и ползите от проекта за земеделските стопани, в т.ч.:

- представяне на основните теми и демонстрационни дейности на хъб България на мрежа 07 "Подобряване  на ефективността на хранителните вещества в градинарството" през 2019 г.

- представяне на основните теми и демонстрационни дейности на хъб България на мрежа 09 „Намаляване употребата на пестицидите при производството на грозде, плодове и зеленчуци“ през 2019 г.