В периода 12 - 13 юни 2019 г. Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) бе домакин на  работно посещение на експерти от Министерство на земеделието, горите и управление на водите на Сърбия, съветници от регионалните служби на Сърбия и представител от Институт за приложни науки в земеделието на Сърбия .

Изпълнителният директор на НССЗ, доц. д-р Младен Младенов, приветства с добре дошли колегите от Сърбия и им пожела ползотворни разговори за обмяна на опит и добри практики за подобряване качеството на съветническите услуги в земеделието и селските райони в помощ на земеделските стопани.

Г-жа Петя Куманова - зам. главен директор на Главна дирекция „Съвети в земеделието и аналитична лаборатория“ (ГДСЗАЛ) запозна присъстващите със структурата и основните дейности и функции на Службата,  опитът на НССЗ от прилагането на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., както и ПРСР 2014-2020 г. в България.

Г-н Делян Георгиев - н-к отдел „Консултантски услуги по национални и европейски програми“ към ГДСЗАЛ представи на участниците резултатите от прилагането на ПРСР 2007-2013 г. в България, как НССЗ подкрепя малките земеделски стопани и младите фермери, какви консултантски пакети предоставят експертите по мярка 2 „Консултантски услуги, услуги по управление на стопанството и услуги по заместване в стопанството“ ,по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от ПРСР 2014 - 2020 г. и подмярка 6.1"Стартова помощ за млади земеделски стопани".

Експерти от отдел „Информационно-обучителни дейности, иновации и международно сътрудничество“ към ГДСЗАЛ на НССЗ представиха  дейностите във връзка с обучението на земеделските стопани чрез Центъра за професионално обучение към НССЗ, формите на сътрудничество между НССЗ и селскостопанските научни институти и аграрни университети с цел трансфер на знания, добри практики и иновации към земеделските стопани. Гостите бяха запознати и с дейността на НССЗ по проектите по Програмата на ЕС Хоризонт 2020 „Взаимно обучение: Достъп до иновации чрез демонстрации (Peer-to-Peer Learning: Accessing Innovation through Demonstration)”(PLAID) и „Свързани в мрежи европейски ферми за стимулиране на взаимното обогатяване на знанията и използването на иновации чрез демонстрации (Networking European Farms to Enhance Cross Fertilisation and Innovation Uptake through Demonstration” (NEFERTITI), които спомагат за внедряване на иновации в малките стопанства.

Участниците се запознаха с работата на Аналитичната лаборатория към НССЗ. Срещнаха се с експертите от Териториален областен офис на НССЗ в гр. София, където получиха информация, обмениха опит и споделиха добрите практики в дейността на екипите от офисите на НССЗ при работата със земеделски стопани - предоставяне на различни консултантски пакети чрез мярка 2 от ПРСР 2014-2020 г., провеждане на изнесени приемни по населени места и информационни дейности, сътрудничеството между различните земеделски институции на местно ниво.

Посетено бе стопанство на клиент на НССЗ по подмярка 6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от ПРСР 2014-2020 г., отглеждащ оранжерийно зеленчуци в с. Лозен, обл. София.