Основните цели на годишното събрание на EUFRAS за 2019 г. бяха: отчитане на дейността на EUFRAS за 2018 г., обсъждане на работната програма за 2019 г.,  анализ на бъдещите предизвикателства пред съветническите служби в Европа, партньорства на  EUFRAS с други организации.

На събранието бяха обсъдени и предизвикателствата пред съветническите организации след 2020 г.  и тяхната роля при изпълнението на целите на новата Обща селскостопанска политика през новия програмен период 2021-2027 г. в т.ч. по отношение на иновациите.

Други основни теми и въпроси, които се дискутираха по време на събранието бяха:

Представяне и приемане на нови организации кандидати за членове на EUFRAS;
Състояние на земеделието и обхват на съветническите услуги в Португалия. Ролята на португалските организации за съвети в земеделието в Системата за научни знания и иновации (AKIS);
Представяне на проекти финансирани от Европейския съюз;
Иновациите като неизменна част от бъдещето на селското стопанство;
Предложения и търсене на нови финансови перспективи;
Споразумение за сътрудничество между Мрежа на съветническите организации от Югоизточна Европа (SEASN) и Асоциация „Дунавска Соя“ (Donau-Soja Organization) (офиси в Молдова, Румъния, Сърбия и Украйна);
Насърчаване на партньорството и сътрудничеството между членовете на  EUFRAS.

Домакин на срещата бе най-голямата консултантска компания в секторите на хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство и горското стопанство в Португалия – CONSULAI.

НССЗ е един от дванайсетте учредители на EUFRAS. В момента членовете на организацията са над 30, в т.ч. Международна академия на консултантите в областта на селските райони (IALB), Латвийския център за обучение и консултации в областта на селските райони, Ирландската Агенция за развитие на земеделието и хранителната промишленост (Teagasc –Ireland), Швейцарска асоциация за развитие на земеделието и селските райони (AGRIDEA), Международен център за екологично земеделие в Централна и Източна Европа (EkoConnect e. V.) разположен в Германия, Датския образователен център по земеделие (Videncentret for Landbrug), Камарата по земеделието и горите в Словения,  Литовската служба за съвети в земеделието, Постоянното събрание към френските камари по земеделие (APCA),  Държавна служба за консултантски услуги в Бавария, MedSoftOrg Ltd. (Унгария), Асоциация на консултантите в земеделието в Ирландия, Асоциация на германските камари по земеделие, FiBL Projecte GmbH, Център за обучение и съвети в Унгария, Асоциация на центрове ProAgria във Финландия. Допълнителна информация за EUFRAS може да намерите на официалния сайт на организацията - http://www.eufras.eu .