Финансовото подпомагане е насочено към тютюнопроизводители, които не са получили финансова помощ по de minimis в началото на 2022 г., защото не са отговаряли на условията по схемата. Към настоящия момент тези стопани са вписани в регистъра на тютюнопроизводителите за 2022 г. и имат реализирани количества от произведения през 2021 г. тютюн.

Прием на заявления:

Заявленията за подпомагане ще се приемат в Областните дирекции (ОД) на Държавен Фонд ”Земеделие“ (ДФЗ).

Документи ще се подават по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец, както и по седалището на юридическото лице. Кандидатстването ще става лично или чрез упълномощено лице след представяне на нотариално заверено пълномощно по образец, изготвен от ДФЗ.

Бюджет:

Утвърденият бюджет по схемата е в размер на 360 000 лв. Помощта ще се предоставя за площ, а определената ставка е в размер на 120 лв./дка (1 200 лв./хектар).

Общият размер на предоставените на едно лице или предприятие помощи по схема de minimis не може да надхвърлят левовата равностойност на 25 000 евро за период от три последователни финансови години.

Срок за изплащане на помощта:

До 31 август 2022 г.

Указания за прилагане на помощ de minimis, съгласно Регламент (ЕС) № 1408/2013, изменен с Регламент (ЕС) 2019/316 за подпомагане на регистрирани тютюнопроизводители за част от разходите за производство може да прочетете на интернет страницата на ДФ „Земеделие“.

Повече за новината на ДФЗ може да прочете тук.  https://www.dfz.bg/bg/prescentar/novini/-de-minimis-1-/

Експертите на Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) имат готовност да окажат съдействие и информират земеделските стопани за възможностите за финансиране по различни  мерки, схеми и програми на Министерство на земеделието.

НССЗ има офиси във всеки областен град на страната. Работното време на териториалните офиси на НССЗ е: от понеделник до петък - от 9.00 ч. до 17.30 ч.

Информация за адресите и телефоните за връзка с екипите от териториалните областни офиси на НССЗ може да намерите на сайта ни (www.naas.government.bg): рубрика „Контакти”, подрубрика „Областни офиси на НССЗ” - https://www.naas.government.bg/contacts/p49