Тема: "Основни резултати по проект НЕФЕРТИТИ и демонстрация на добри практики за растителна защита и торене при отглеждането на ябълки"

Дата: 27 септември 2022 г. (вторник)

Място на провеждане     

a) теоретична част - гр. Кюстендил, Парк – хотел „Кюстендил” (ул. „Калосия“ 19). Теоретичната част ще се излъчва и онлайн чрез платформата ZOOM ;

б) демонстрационна част - стопанството на земеделска компания „МАК ФРЕШ ФРУТС“ ООД - землището на с. Лозно, общ. Кюстендил.

Начален час на събитието: 10:00 часа

Краен час на събитието: 15:00 часа

На 27.09.2022 г. (вторник) ще бъде организирано заключително събитие информационно - обучителен семинар с  демонстрация на тема „Основни резултати по проект НЕФЕРТИТИ и демонстрация на добри практики за растителна защита и торене при отглеждането на ябълки“. Събитието е отворено за представители на всички заинтересовани страни в областта на земеделието.

Събитието се организира от Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ)  с подкрепата на Звеното за управление на Национална селска мрежа (ЗУ на НСМ).

Събитието е отворено за всички желаещи да участват - земеделски стопани, научни работници, консултанти, студенти, неправителствени организации и други заинтересовани лица в областта на земеделието.

Участието в събитието е безплатно и е без предварителна регистрация за участниците на място.

За участниците онлайн е необходима предварителна регистрация на следния линк:   

https://forms.gle/2cbWG1uP17E6XYzJA.

Линк за достъп: https://us06web.zoom.us/j/84529373429

ID за семинара:  845 2937 3429.

За допълнителни въпроси може да се свържете с: г-н Димитър Ванев - ръководител на екипа на НССЗ за изпълнение на проект NEFERTITI и г-жа Петя Куманова - член на екипа на НССЗ за изпълнение на проект NEFERTITI и координатор на хъб България на мрежа № 7 по проекта. Координатите са както следва:

Цел на семинара-демонстрация:

Представяне на основните резултати по проект NEFERTITI в т.ч. относно разработения Комплект за обучение за организиране на демонстрационни събития в земеделските стопанства (FarmDemo Training Kit) и създадената по проекта мрежа от демонстрационни и пилотни ферми, имащи за цел подобряване на обмена на знания и взаимното обучение между участниците в демонстрационните събития, както и за ефективно внедряване на иновации в земеделието чрез провеждане на демонстрации на нови технологии и техники по различни земеделски теми. Друга цел на събитието е запознаване на земеделските стопани и съветници с добри практики за растителна защита и торене при отглеждането на ябълки, като основни теми на дейността на двата хъба на мрежи 07 и 09 по проекта в България.

Основните теми на събитието са следните:

  • Представяне и обобщаване на дейностите, резултатите и научените уроци по време на изпълнение на проекта в т.ч. на Комплекта за обучение за организиране на демонстрационни събития в земеделските стопанства (FarmDemo Training Kit) разработен с помощта на проект NEFERTITI и други два проекта финансирани по Програма Хоризонт 2020.
  • Представяне на резултатите от дейностите на хъб България от мрежа 07„Повишаване ефективността при използването на хранителните вещества в градинарството“ в т.ч. добри практики и примери.
  • Представяне на резултатите от дейностите на хъб България от мрежа 09 „Намаляване на употребата на пестициди при производството на грозде, плодове и зеленчуци“в т.ч. добри практики и примери.
  • Дейности на Национална селска мрежа в подкрепа на иновациите в земеделието.
  • Демонстриране на място в земеделско стопанство на добри практики за растителна защита и торене при отглеждането на ябълки

Покана и програма за събитието, както и кратка информация за стопанството домакин на демонстрационната част може да намерите тук.

Събитието се организира и с подкрепата на проект NEFERTITI, финансиран по Програма Хоризонт 2020 , в рамките на хъб България на мрежа7 „Повишаване ефективността при използването на хранителните вещества в градинарството“ и хъб България на мрежа № 9 „Намаляване употребата на пестициди при производството на грозде, плодове и зеленчуци“.

Проектът NEFERTITI е уникална мрежа (одобрена за финансиране по програма „Хоризонт 2020“), включваща 32 партньори и координирана от Института по земеделски технологии (Association de Coordination Technique Agricole (ACTA)) - Франция.

Продължителността на проекта е 4 години и 9 месеца и ще приключи на 30.09.2022г. Основната цел на проекта е да създаде тясно свързана мрежа от демонстрационни и пилотни ферми, имащи за цел подобряване на обмена на знания и взаимното обучение между участниците в демонстрационните събития, както и ефективно внедряване на иновации в селскостопанския сектор чрез взаимни демонстрации на техники организирани по теми. По проекта са създадени 10 интерактивни тематични мрежи, които обединяват 45 регионални хъба (центрове) включващи земеделски стопани организиращи демонстрации  и институции свързани със земеделието (съветници, неправителствени организации, индустрия, образование, научни институти и политици) в 17 държави в т.ч. мрежа 07 „Повишаване ефективността при използването на хранителните вещества в градинарството (НССЗ ръководи и координира дейностите по тази мрежа в т.ч. създаването на хъба в България) и мрежа 09 „Намаляване използването на пестицидите при производството на грозде, плодове и зеленчуци“ (НССЗ ръководи и координира дейностите по създаването на хъба по тази мрежа в България).

Хъб България на мрежа № 7 е група за взаимно споделяне на иновации, технологии и най-добри практики за хранене на растенията, с цел повишаване на ефективността на използването на хранителни вещества и опазване на околната среда.

Хъб България на мрежа № 9  е група (част от мрежата) за взаимно споделяне на иновации, технологии и добри практики за намаляване употребата на пестициди и постигане на конкурентноспособно и щадящо околната среда земеделско производство.

И двата хъба са изградени на национално ниво, като са включени земеделски производители от различни части на страната и от различни сектори на производството. В него участват фермери, съветници, изследователи, научни работници, сдружения на земеделски производители, неправителствени организации и лица участващи във формирането на политиките в тази област.

В рамките на двата хъба се наблюдават експерименти в изследователските институти и демонстрационни ферми относно торенето на плодовете и зеленчуците и резултати от иновативни технологии и решения за редуциране употребата на пестициди. Организират се и демонстрационни събития, на които се канят фермери, съветници, изследователи и научни работници за видят резултатите. Не само се демонстрират нови практики, но и се провеждат теоретични лекции, чрез които да се получи по-добро разбиране на основните принципи на усвояване на хранителните вещества. Всички тези събития дават възможност на земеделските производители и другите участници да споделят знания и опит.

Ако желаете да се присъедините към мрежа 7 и/или 9 посетете страницата на проекта на сайта на НССЗ: https://www.naas.government.bg/bg/57/3804.  

Допълнителна информация може да бъде намерена на уебсайта на проекта: www.nefertiti-h2020.eu.  Ако желаете да се присъедините към мрежа 07 и/или 09 посетете страницата на проекта на сайта на НССЗ: https://www.naas.government.bg/bg/57/3804