От Държавен фонд „Земеделие“ обявиха, че от 1 юли до 1 септември 2022 г. организации на производители на плодове и зеленчуци могат да кандидатстват за одобрение на нови оперативни програми, стартиращи изпълнение от 1 януари 2023 година. Държавен фонд „Земеделие“ подпомага организациите на производители на плодове и зеленчуци чрез предоставяне на финансова помощ по схема „Оперативни програми“, която има за цел обединяването на производители на плодове и зеленчуци в организации на производители, за да могат да засилят позициите си на пазара.

Кандидатите следва:

  • да са признати като организации от Министерството на земеделието;
  • да имат изготвена оперативна програма с продължителност три години;
  • да са създали оперативен фонд.

Предвидените в оперативната програма инвестиции, разходи и дейности трябва да допринасят за постигане на цели, насочени към подобряване на конкурентостта, подобряване на привлекателността на членството в организации, поддържане и защита на околната среда и др.

Финансовата помощ от ЕС е обвързана както с размера на инвестициите и дейностите в оперативната програма, така и със стойността на реализираната на пазара продукция от организацията на производители, през избран от нея референтен период. Със заявлението може да се кандидатства и за допълване на субсидията с национални средства.

Заявленията се подават в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ по място на регистрация.

Предвидените в националното законодателство срокове за подаване на заявления за одобрение/ изменение на оперативна програма са следните:

  • в периода от 1 юли да 1 септември, когато се подава първоначално одобрение на оперативна програма или изменение  за следващата година на изпълнение;
  • до 30 септември – при изменения, приложими за текущата година на оперативната програма;
  • след 30 септември, но не повече от веднъж годишно -  при изменение на оперативната програма при възникване на събития от извънреден характер, при настъпването на които е невъзможно изпълнението на одобрена инвестиция. За  настъпването на събития от извънреден характер задължително се представят доказетелствени документи.
  • за изменения на одобрените оперативни програми през текущата година, които не се отнасят до размера, вида и периода на изпълнение на одобрените разходи и дейности няма предвиден срок, но организациите на производители на плодове и зеленчуци задължително следва да уведомят Разплащателна агенция за тях.

Подробна информация за приема, образци на документи, приложими за оперативни програми, представени за одобрение след края на 2020 г. може да намерите на сайта на ДФ „Земеделие“ - тук.

Повече информация, разяснения и методическа помощ, може да получите от експертите на НССЗ. Бихте могли да се обърнете за съвет към всеки един  от Териториалните областни офиси на НССЗ в страната.